Käyttämäsi selain on vanhentunut. Vanhentuneet selaimet ovat tietoturvariski. Sivusto ei välttämättä näy oikein selaimellasi. Lue lisää.

You are using an outdated browser. Outdated browsers are a security risk. This website might not work correctly on your browser. Read more.

Algoritmien MOOC

Kurssi on käynnissä.

HUOM! Kaikki kurssin tehtävät ovat täysin uusia. Haastetta riittää myös aiempiin AlgoMOOCeihin osallistuneille.

Algoritmit, eli “mekaaniset toimintaohjeet ongelmien ratkaisemiseen”, ovat oleellinen osa ohjelmointia ja tietojenkäsittelytiedettä. Esimerkki algoritmista on alakoulussa opittu tapa suorittaa kertolasku, allekkainlasku.

Algoritmien avoin massiivinen verkkokurssi eli AlgoMOOC tarjoaa lisähaastetta perus-MOOCin eli Ohjelmoinnin avoimen massiivisen verkkokurssin suorittajille ja muille kiinnostuneille. Tehtävien ratkaisemisessa ei enää harjoitella pelkkää ohjelmointia, vaan ohjelmoimalla ratkaistavia ongelmia. Näissä ohjelmointihaasteissa korostuvat algoritmit ja tietorakenteet.

Kurssia suoritetaan “fiilispohjalta”, oppimisen ilosta, eikä siitä saa suoritusmerkintöjä, eikä se korvaa tai tuo lisäbonusta Ohjelmoinnin massiiviseen verkkokurssiin.

Kurssin sisältö

Kurssi koostuu kahdestatoista tehtäväsetistä, joista kuusi ensimmäistä julkaistaan heti kurssin alussa ja loput kuusi noin viikon välein kevään kuluessa. Tehtäviä tulee pääsääntöisesti tehdä setti kerrallaan. Seuraavan setin tehtävät avautuvat tehtäviksi, kun edellisen setin tehtävistä on tehty neljä viidestä.

AlgoMOOC-kurssilla ei ole erillistä oppimateriaalia. Tehtävät liittyvät Helsingin yliopiston kurssin Tietorakenteet ja algoritmit aihepiiriin. Osa tehtävistä on mahdollista tehdä luovaa ongelmanratkaisua käyttäen, osissa sovelletaan joitain tietorakenteita ja algoritmeja ja joudut hakemaan tietoa itse esim. internetistä.

Tehtävissä käsiteltävistä tietorakenteista (linkitetty lista, binäärihakupuu, hajautustaulu, keko, verkko) löytyy tietoa kurssin luentomateriaalista: Helsingin yliopiston Tietorakenteet -kurssin luentokalvot (Kevät 2014). Tutustu myös Kisakoodarin käsikirjaan.

Ilmoittautuminen ja tehtävien tekeminen

Osallistuaksesi AlgoMOOCiin tulee sinulla olla tunnus TestMyCode-palveluumme. Jos olet jo rekisteröitynyt Ohjelmoinnin MOOCin yhteydessä, se riittää. Jos et ole vielä asentanut NetBeansia ja TMC-lisäosaa, tee se ennen kuin aloitat.

Pääset käsiksi AlgoMOOC-tehtäviin vaihtamalla NetBeansin TMC / Settings -valikosta kurssiksi 2015-algoritmit. Kun palaat jälleen tekemään Ohjelmoinnin MOOCin tehtäviä, joudut vaihtamaan kurssiksi k2015-ohjelmointi.